CCTV Nedir ?

İngilizceden “Closed Circuit Television” sözcük grubunun baş harflerinin bir araya gelmesiyle türetilen CCTV teriminin dilimizdeki karşılığı “Kapalı Devre TV (İzleme Sistemi)” dir. Tipik bir kapalı devre izleme sisteminde izleme yapılan bölgelere yerleştirilmiş kameralardan alınan görüntüler bir izleme/değerlendirme merkezinde toplanır. Gerektiğinde istenen görüntülerin arşiv kayıtları tutulur.

Gözetim sistemlerinin ilklerinden olan CCTV (kapalı devre video kayıt sistemi) sistemleri, günümüzde de yagın olarak kullanılmakla beraber, ilk uygulamaları İngiltere’de görülmüştür. 1965 yılında İngiltere polisine kamu alanlarında gözetim kameraları kullanmalarını tavsiye eden basın raporları mevcuttur. 1969 senesinde Newyork Şehri Belediye Binası’na ilk kameralar monte edilmiştir. Bu uygulama kısa süre sonra bir çok şehirde de tekrarlandı. Bu sistemlerde, kameraların çektiği görüntüleri sürekli izleyen memurlar bulunurdu. 1975’de İngiltere, dört ana metro istasyonuna CCTV sistemi kurdu, aynı zamanda otobanların ana arterlerindeki trafik akışını da izlemeye başladı. Amerika’ da CCTV sistemlerinin kullanımı 1980 lerin başına kadar çok yaygın değildi. Fakat işyeri sahipleri kısa sürede bu sistemlerin önemini anladılar<fn>23 – The History of Video Survaillance, http://www.100share.com/The-History-of-Video-Surv.htm ,10 Eylül 2006</fn>.

CCTV Kullanım Alanları

Günümüzde CCTV teknolojisi daha çok güvenlik sistemleri alanında kullanılmaktadır. Bu alanlar arasında en çok tercih edilen yerler; hastaneler, avlışveriş merkezleri, bankalar, devlet daireleri gibi güvenlik gerektiren noktalardır. Evde kullanım için örnek verecek olursak bebeğinize emanet ettiğiniz bakıcının gün içerisinde bebeğine nasıl davrandığını kontrol amaçlı kullanabilirsiniz. Ayrıca evinizin dış mekanında kullanmak istediğinizde hırsızlar için caydırıcı olabilmektedir. Ayrıca günümüz teknolojisinde çokça fayda sağlayan toplu kamera sistemi olan mobese’lerde de CCTV kullanılmaktadır.

True Day&Night ICR (Infrared Cut Filter Removal - Mekanik Kızılötesi Engelleme Filtresi)

true-day-night-icr

True Day & Night ICR

Gece ve gündüz eşit performans ile canlı görüntü sağlamak için Mekanik IR Cut filtresini ışık seviyesinin belirli bir değerinin altına düşmesi halinde otomatik olarak devreye alan özelliğidir. Bu şekilde renkliden direk olarak siyah beyaz moda geçerek, düşük ışığın olduğu seviyelerde çok daha net canlı görüntü kazanılmasını sağlamaktadır.

Private Masking (Özel Alan Maskeleme)

private-maskink-kamera-sistemi

Private Masking

Gizli maskeleme ile kameraların görüş açıları alanında kalan belirli noktaları gizleyerek kamera ekranında görünmemesini sağlayan özelliğidir. Private Masking özelliği sayesinde güvenlik gereksinimlerinizi giderirken, istediğiniz özel alanın izlenmesini veya kayıt edilmesini engelleyebilirsiniz.

BLC (Back Light Compensation - Arka Işık Dengeleme)

blc-kamera-sistemi

BLC

Pencere önü, giriş kapısı veya yüksek spot aydınlatması bulunan ortamlarda, görüntünün bulunduğu arka taraftan yüksek yoğunlukta yansıyan ışığı dengeleyen özelliğidir. Bu özellik sayesinde daha net kamera görüntüsü ve en iyi ışık kontrastının elde edilmesini sağlayabilirsiniz.

Vandal Proof (Darbeye Dayanıklılık)

vandal-proof-kamera-sistemi

Vandal Proof

Vandal kameralar, darbelere karşı dayanıklı olan polikarbon ve alüminyum malzemelerden üretilmiş olan özel bir muhafazaya sahiptir. Toz ve sudan  etkilenmeyen IP standartlarındaki vandal kameralar, dış ortamlarda kullanılmak maksadıyla tasarlanmıştır.

Motion Detection (Hareket Algılama)

Motion-Detection-hareket-algilama-kamera-sistemi

Motion Detection

Motion Detection özelliğinde kamera ekranında belirlediğiniz herhangi bir noktada hareket algılandığında bunu ekrana alarm olarak yansıtabilirsiniz. Hem evinizde hemde iş yerinizde oldukça fazla işinize yarayacak bir özelliktir. Örneğin çocuğunuz uyandığında bundan anında haberdar olabilir, işyerinizde herhangi bir yasak bölgeye girişlerden haberdar olabilirsiniz.

Defog (Sisten Arındırma)

defog-sisten-arindirma-kamera-sistemi

Defog

Yağmur, kar, sis, lens üzerinde toz birikmesi veya kum fırtınası gibi durumlarına önlem olarak görüntüyü netleştirmek için kullanılan kamera özelliğidir.

ATR (Adaptive Tone - Curve Reproduction - Ton ve Kontrast İyileştirme)

atr-adaptive-tone-kamera-sistemi

ATR

Her bir pikselin parlaklık seviyesine göre değişik “ton eğrilerinin” tek bir resim üzerinde toplanması ve bu ton eğrilerinin pixel to pixel temelli düzeltilmesi veya iyileştirilmesi ile mükemmel kontrast seviyesinin elde edilmesini sağlayan ileri bir teknolojidir.

WDR (Wide Dynamic Range)

wdr-Wide-Dynamic-Range-kamera-sistemi

WDR

Ortamdaki var olan ışığın yoğun veya az olduğu zamanlarda, ortalama bir aydınlık seviyesi belirleyerek kameranın daha net ve daha kaliteli bir görüntü yansıtmasını sağlayan özelliğidir. WDR teknolojisi ayrıca kameranın kötü ışıklandırma, kontrast bozukluğu ve ışık yansıması koşullarından da etkilenmesini engellemektedir.

Sens-Up

sens-up-kamera-sistemi

Sens Up

Bu özellik düşük ışık seviyesine sahip olan ortamlarda, daha parlak ve daha net bir görüntü elde edilmesini sağlayan özelliktir.

DNR (Digital Noise Reduction - Dijital Gürültü Azaltma)

dnr-digital-noise-reduction-kamera-sistemi

DNR

Yeni geliştirilen Super DNR ve 2D + 3D DNR teknolojisi, düşük ışık seviyelerinde dijital gürültü veya sinyal oranını en iyi şekilde ayarlar ve Sens-Up desteğiyle mükemmel bir görüntü alınmasını sağlar. Dijital parazitlerden arındırılmış görüntü sayesinde, kayıt için kullanılan HDD kapasitesinden de tasarruf sağlanmış olur.

HLC (High Light Compensation - Yüksek Işık Dengeleme)

hlc-kamera

HLC

Görüntü içinde parlak noktaları maskeleyerek kameranın ışıktan daha az etkilenmesine ve ışık kaynağının çevresindeki detayların (yüz, tabela, plaka gibi) daha fazla net görünmesini sağlayan kamera teknolojisidir.