Her geçen gün gelişen ve daha fazla önem arz eden sektörümüzün vazgeçilmez detayı şartnameler…
Dilerseniz önce şartnamenin sözlük anlamına bakalım. Şartname nedir?
Şartname: Kurum ve kuruluşların, satın alma, satma, ihale, kiraya verme gibi faaliyetleri düzenlemek amacıyla belirledikleri koşulları, işin özel ve teknik koşulları, işin özel ve teknik ayrıntılarını gösteren belgelerdir.
Esasında yaptığımız iş düşünüldüğünde bizi ilgilendiren teknik şartnamedir. Peki, kim hazırlar bu şartnameleri? Biraz araştırma yapıldığında görüleceği üzere kanun derki şartnameyi ihtiyacı olan hazırlar.
“(12) Teknik şartnamenin idare tarafından hazırlanması esastır. Ancak, alınacak malın özelliğinin gerektirdiği hallerde ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla teknik şartname, kanun hükümlerine uygun olarak danışmanlık hizmet sunucularına hazırlattırılabilir.”
Kaynak : http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.12917&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0
Şimdi biraz örnekleyelim isterseniz. 5 katlı bir okulumuz olsun, her katında 2 koridor kutu gibi bir okul. Bahçesi de okulun 2 katı büyüklüğünde, okul tam bahçenin ortasında ve tek bir bahçe giriş kapısı var.
Tahmin edeceğiniz üzere 10 adet koridorlara, 3 adet ofislere, 4 adet bina çevresine, 9 adet okul çevresine kameraya ihtiyacımız var. Son teknoloji olarak IP tabanlı bir sistem kuralım. Şartnamemizi hazırlayalım. Çünkü kurum biziz. İhtiyacımız olanı bizden başkası daha iyi bilemez. Ama teknik destek almamız gerek elbette.
Şartnameyi madde madde yazmayacağız. Ama yazmamamız gerekenlere biraz bakalım.
Burası bir okul koridorlarında afacanlar top bile oynayabilir. Öyle ise darbeye dayanıklı ürün seçelim ve dome tipinde olsun ki gelecek darbelerde yön değiştirmesin. 2mp yeterli gibi duruyor ama WDR özelliği fena olmaz zira koridor camlarından ışık girebilir. Ses ve alarm giriş çıkışları ihtiyaca göre olmalı veya olmamalı olarak seçilebilir. Belki yönetim kamera noktalarına yerleştireceği hoparlörden afacanları uyarmak isteyebilir, ya da ortamdaki ışıkları açmak isteyebilir. Buraya kadar her şey normal. Peki ya DEFOG özelliği? Onlarca net protokolü? 10 adet kullanıcı desteği? STARLIGHT özelliği? Motorize zoom? Ve daha sayacağımız birçok gereksiz detay?
Ama bazen şartnamede görürüz “kamerada şu sayıda LED olacaktır” bunun aslı “kamera ışık almadığı durumda en az 20 metre gece görüşü sağlayacak şekilde IR LED aydınlatmaya sahip olmalıdır.” Değil midir? Bazen kameranın ağırlığı dahi yazılır ki bu sebepten kabul olmayan ihale bilirim.
Dışarıdaki kullanılacak kameralarda da aynı durum ve ihtiyaçlar söz konusu. Ama şartnamelerde öyle detaylar görürüz ki, kamera okula değil bir tankın üzerine veya kaleye takılacakmış gibi hissederiz.
Gelelim kayıt sistemine. Burası bir okul. Fazla hataya yer olmamalı ama abartılmamalı da. RAID desteği olan, 2mp kameralarımızı tam olarak kayıt edebilecek ve istediğimiz süre kayıt yapabilecek disk kapasitesine sahip cihaz yeterliyken, meclis binasına uygun cihaz istememizin manası olamaz. Değil mi?
Hepimiz biliyoruz ki, maalesef şartnameler bilinçsizce hazırlandığı gibi rekabet kurallarına aykırı olarak marka model işaret edecek şekilde hazırlanabiliyor. Bu durumda 1 liralık iş 100 liraya çıkabildiği gibi, 100 liralık kalite gerekirken 1 liralık işlerin de teslim edilmesi mümkün olabiliyor.
İsmi lazım değil birçok şartname ise CAT 6 kablo ile hazırlanıp, analog kamera istiyor. Dikkatinizi çekiyorum “analog”. Bazen de analog HD (TVI/CVI/AHD) istenilen şartnamelerde NVR görüyoruz.
Bence birbirimize nağme yapacağımıza gelin gerçekten “ŞARTNAME” hazırlayalım.
Nasıl olacak bu iş derseniz aslında çok basit değil mi?
Gerçekten bir arada olabileceğimiz bir platform oluşturalım, marka model gözetmeksizin kurallar oluşturalım, devlet kanadını da arkamıza alarak kanun haline getirelim ve hep birlikte bu kurallara uyalım. Aramızdan seçilecek bilirkişilerde bu teknik şartnameleri hazırlamak için kurum ve kuruluşlara hizmet versin.
Var mısınız? Yoksa doğru şartname hazırlatmak yerine “nağme” yapmaya devam mı? ☺
Murat Barut