ONVIF Üyeliği ile Çöpe Giden Milli Servet

Bildiğiniz gibi, uzun bir süredir kamu ihale şartnamelerinde, ihaleye katılan markanın “Onvif Full Member” olması şartı aranıyor.

Peki Onvif Nedir?

IP tabanlı güvenlik ürünlerinin standart bir arayüz ve protokolü desteklemesini sağlayan, teşvik eden bir organizasyondur. 2008’de Axis, Bosch ve Sony tarafından kurulmuştur.

Üretici ve geliştiricilerin Onvif standardını desteklemesi, sektördeki farklı ürün ve yazılımların birbiriyle uyumlu çalışabilmesini sağlıyor.

Aslında ürünlerin ONVIF standardını desteklenmesi için ONVIF üyesi olmaya bile gerek yoktur. ONVIF üyeliği ile firmalar başta ONVIF logosu kullanmak olmak üzere bazı ayrıcalıklara sahip olurlar. Bu ayrıcalıklar üyeliğin seviyesine göre değişmekle beraber en alt seviye üyelik olan ONVIF Observer üyeleri 500 USD ödeyerek ONVIF logosu kullanımı ve ONVIF araçlarına erişime sahip olabilirler.

Onvif Full Member (Tam üye) Nedir?

Onvif’in en üst üyelik seviyesidir. Aynı zamanda en pahalısıdır:

Full Member (Tam Üye) – Yıllık Üyelik Ücreti: 20.000$

Onvif sisteminin gelişimine katkıda bulunan ve çalışmalara katılabilen üyelerdir. Contributer (katılımcı) üyeden farklı olarak, yönetim kurulu üyesi olarak katılım sağlar ve oy kullanır.

  • Başlıca yabancı firmalar: Sony, Axis, Bosch, Canon, Panasonic, Pelco, Assa Abloy, LG, Milestone, Tyco, Honeywell, Cisco, Huawei,  Hikvision, Dahua, Uniview, Avigilon, Vivotek
  • Bu seviyede yer alan Türk firmalar/markalar: Aselsan, Avenir, Beylerbeyi, Bullwark, Entcam, Neutron, SCSi, Vguard, Dcode, Oinone, Sanetron

Onvif’e full member olarak kayıtlı, toplam 44 firma bulunuyor.

Peki neden dünya devi üreticiler ve Türkiye’den pek çok marka aynı listede ?

Türkiye’den firma ve markalar bu listeye mecburen katılmak zorunda kalıyor. ONVIF protokolünün geliştirimi sürecine hiçbir katkıları yok. Full Member olmak için de böyle bir katılım şartı aranmıyor. Tabiri caiz ise, yıllık 20.000 USD bastıran istediği markayı Full Member listesine yazdırabiliyor. Türk markalarının burada yer almalarının en önemli nedeni Türkiye’deki kamu ihalelerinde anlamsız bir şekilde “ONVIF Full Member” şartının ihaleye katılmak isteyen firmalara dayatılmasıdır.

Milli servetimizin her kuruşunun önemli olduğu bu günlerde, devlet yönetiminin “Yerli ve Milli ürünlerin kullanılması”, “Tasarruf edilmesi”, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Korunması” vb. argümanları ortaya koyarken, kamu ihalelerinde ülkenin hiçbir çıkarına hizmet etmeyen “ONVIF Full Member” olma şartının yer alması çok büyük bir çelişkidir.

Kaba bir hesapla yurt dışındaki ONVIF komitesine giden para yıllık :

11 firma x 20.000 USD = 220.000 USD.

Bu hesapla ortalama on firmanın bu listede kaldığını düşünürsek 2008’den beri ONVIF üyeliğine Türkiye’den giden para 2.000.000 USD’yi aşmaktadır. Bu üyeliklerin Türkiye için hiçbir getirisi olmadığı gibi, ödenen paraların ilgili ürünlerin fiyatlara yansıması da kaçınılmazdır. Kısacası bu durumun kamunun yararına değil, zararına bir durum olduğu gözlemlenebilir.

Onvif’in Diğer Üyelik Seviyeleri Nedir ve Hangi Firmalar Yer Alıyor?

Observer Member (Gözlemci Üye) – Yıllık Üyelik Ücreti: 500$

Organizasyonun çalışmalarını takip ederek; limitli döküman, test araçlarına erişim yetkileri vardır. Fakat bu üye tipi, Onvif logosu ile herhangi bir donanım yada yazılımı pazara sunamaz.

  • Bu üyelik seviyesine kayıtlı 50 üye var ve Türk firma yok.

User Member (Kullanıcı Üye) – Yıllık Üyelik Ücreti: 2.000$

Bu üyeler Onvif arayüzünü kullanabilir ancak, organizasyonun çalışma gruplarına katılmazlar. Ürün ve yazılımlarında “Onvif” logosu kullanabilirler.

  • Bu üyelik seviyesinde toplam 355 firma var.
  • Başlıca yabancı firmalar: Hitachi, JVC, Legrand, Mitsubishi, Samsung, Sharp, Toshiba, TP-Link, Planet, Rifatron, Luxriot, Pinetron, Acti, Lilin, Messoa, ABUS, Digitus, Avtech, Ganz, CNB, Commax, Dynacolor, GVD, Geovision, GKB, Longse,
  • Türk Firmalar: EDS, Mavili

Bu üyelik seviyesinde toplam 355 firma var.

Contributer Member (Katkıda Bulunan Üye) – Yıllık Üyelik Ücreti: 10.000$

Onvif sisteminin gelişimine katkıda bulunan ve çalışma gruplarına katılabilen üyelerdir.

  • Başlıca yabancı firmalar: Siemens, Anixter, Axxon, Flir, Dallmeier, Acceront Vision
  • Bu üyelik seviyesine kayıtlı toplam 13 firma var. Firmalar arasında Türk firma bulunmamaktadır.

Bu yazımızda kamu ve bazı özel sektör ihalelerinde karşımıza çıkan ONVIF Full Member üyeliği ile ilgili bazı noktalara açıklık getirmeye çalıştık. Yazımızda adı geçen firmaların konu ile ilgili düşüncelerini bize ulaşmaları durumunda buradan paylaşabiliriz. Değerli takipçilerimizin de yorumlarını görmekten memnuniyet duyduğumuzu bildirmek isteriz.