2020 yılı herkes için zorlu bir yıl oldu. 2020’nin kara bulutları 2021’de dağılacak gibi görünüyor ve muhtemelen normale dönecek. Genetec’ten Daniel Lee, teknoloji ve güvenlik sektörünün 2021 yılı içerisinde nereye gideceğine dair bazı öngörülerini asmag.com ‘da paylaştı.

görsel: Asmag

Yenilikçi Güvenlik Çözümleri, İşletmelerin Pandemi Sonrası Gelişimine Yardımcı Olacak

Dünya 2021 yılına umutla bakarken, kurum ve kuruluşların güvenlik sistemlerini nasıl kullandıkları konusunda yaratıcı olmaları gerekecek. Bu, durum genel olarak güvenliğin rol ve değerinin anlaşılmasıyla beraber geleneksel çözümlerin yanında yenilikçi çözümlere de ilgiyi artıracak. Pandeminin birkaç ayında bu uyum ve çevikliğin ne kadar önem arz ettiğini gördük, birçok kuruluş pandemi şartlarının ortaya çıkardığı yeni ihtiyaçlara ve zorluklara hızla adapte oluyor ve güvenlik teknolojilerini pandemiyle mücadelede stratejik bir araç olarak kullanıyor. 

İşletmeler Gizlilik Korumasına Odaklanacak

COVID-19 salgını sırasında pek çok işletme insanları güvende tutma çabasıyla, gizlilikle ilgili sorunları dikkate alacak zamana sahip olmadan aksiyon aldı. 2021 yılında COVID-19 temas takibi ve diğer sosyal alanlarla ilgili kamusal gizlilik endişeleri büyümeye devam edecek. İnsanların bu konudaki artan hassasiyeti, güvenlik sektörünün gizlilik konusunu doğrudan ele almasını ve bir takım güncellemeler yapmasını gerektirebilir.
Yeni teknolojilerin gelişimini engellemek yerine, gizlilik sorumluluğunun dikkatle yerine getirilmesinin itici bir güç olacağına inanıyoruz. İlk kod satırından kullanıcı arayüzüne kadar olan her alanda gizliliğe önem verilmelidir. Gizlilik, her zaman varsayılan seçenek olmalıdır. Ayrıca gizliliğe önem veren güvenlik teknolojisi geliştiricileri, farklı avantajlar elde edecektir, en önemlisi, müşterilerinin güvenini kazanacaktır. 

Siber Güvenlik Riskleri Artmaya Devam Edecek

Siber güvenlik maalesef 2021’de de hayati bir sorun olmaya devam edecek.
2020 yılında okul, hastane ve özel şirketlere yapılan siber saldırılar artış gösterdi. Trends Micro, yalnızca 2020’nin 3. çeyreğinde, COVID-19 ile ilgili kötü amaçlı URL sayısının 4 milyon, e-posta tehdidinin de 1 milyondan fazla olduğunu bildirdi.

Bu durumun ortaya çıkmasındaki en büyük etken uzaktan çalışma rutiniyle beraber işlerimizin daha büyük bir kısmını bilgisayarlar üzerinden gerçekleşmesi olabilir. Günümüzde, tam güvenli bir IT altaypısı kurmak zor ve ne zaman eskisi gibi ofislere döneceğimiz belli değil. Okullar, işletmeler ve hükümetlerin siber güvenlik stratejilerini gözden geçirmeleri ve sistemlerini koruyabilmek için bir takım önlemler almaları gerekecek.

 

Tedarik Zincirinde Güven

Güvenlik teknolojisi, herhangi bir kuruluşun IT stratejisinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Teknoloji kadar önemli bir diğer konu ise tedarik zinciri. Bazı hükümetler, olası güven ve güvenlik açıklarından dolayı, bazı satıcı ve ürünlerinin kullanılmasını engelliyor. Özellikle üst düzey kuruluşlar birlikte çalışmayı seçtikleri üreticileri, tedarikçileri ve distribütörleri daha detaylı bir filtreden geçirerek seçiyor. Bu, satıcılara ortaya çıkan tehditleri nasıl yönettikleri, ürün güvenlik açıkları ve iş ortağı ekosistemleri hakkında ne kadar ileride oldukları ve veri ve gizlilik politikalarının ne olduğu hakkında daha anlamlı sorular sormayı kapsıyor. Bu koşullar herhangi bir güvenlik çözümü sağlayıcısının müşterileri gözünde saygın ve güvenilir bir ortak olarak kabul edilmesi şarttır.

görsel CompuVision

Hibrit Bulut Çözümlerine Olan Talep Artacak

Forrester’ın son raporuna göre, 2021 yılında: Bulut Bilişim pandemi döneminde en gerekli altyapılardan biridir. Dünya çapında bulut altyapısı önümüzdeki yıl %35 büyüyerek 120 milyar dolar pazar değerine ulaşacak. Ayrıca pandemi bulut teknolojilerine olan talebi artırmıştır. Şirketlerin IT departmanları bu trendi yakından takip etmeli ve bulut çözümlerine yönelmesi gerekecektir. Önümüzdeki yıl bulut ve lokal güvenlik sistemleri arasındaki ayrım kalkacak ve hibrit model yaygınlaşacaktır.

Hibrit bulut ile beraber altyapılar kuruluşların ihtiyaçlarına yönelik daha dinamik olabilecek ve dijital dönüşüm konusunda daha çevik olacaktır. Ayrıca yeni teknolojilere geçiş kolaylaşacak ve donanım ayak izi azalacaktır.

kaynak
asmag.com