IPv6 ve IPv4 arasındaki farkı anlayabilmek için öncelikle IP’nin ne olduğuna bakalım.

IP Adresi Nedir ?

En basit haliyle IP (İnternet Protokolü) internete bağlanan cihazımızın adresidir. Sayı ve karakterlerden oluşur. Sadece bilgisayarlarda değil, internete erişen bütün cihazlarda bulunur. Parmak izi gibi hiçbir IP adresi birebir aynı değildir. Özetle, IP adresi internete bağlanan cihazın kimlik numarasıdır.

Global IP (Genel)

İnternete erişmek için kullanılan genel IP’dir. Herhangi bir cihaz/sunucuda genel IP bulunması onun uzaktan erişilebilir olduğu anlamına gelir. Genel IP’ye sahip CCTV sisteminize uzaktan erişip düzenlemeniz mümkündür. Sunucunuzu (WEB, FTP vb.) genel IP ile internette yayımlayabilirsiniz. Genel IP internete açılan kapıdır diyebiliriz.

IP adresi bilinen siteye doğrudan erişilebilir

Lokal IP (Özel)

Özel IP’ler internete yönlendirilmez ve internetten bu IP’lere doğrudan erişilemez. Yalnızca yerel (lokal) ağda çalışır. Genelde modem arayüzüne erişmek için kullandığınız “192.168.1.1” gibi IP’ler lokaldir. Modeme bağlı cihazlarda 192.168.1.2/3/4… diye devam eder. Yani internete bağlı bir cihazın hem lokal hem de genel IP adresi vardır.

192.168.1.1 Lokal IP – Modem Arayüzü

Statik IP

Statik IP adından da anlaşılabileceği gibi sabit IP’dir. Sabit bir adres ile RDP (uzak masaüstü erişimi), CCTV sistemine veya FTP sunucuna erişebilmek için kullanılır. Statik ip edinmek için ISP’ye (internet servis sağlayıcısı) ek ücret ödemeniz gerekebilir.

Dinamik IP

Statik IP adresinin aksine sürekli değişen, en sık kullanılan, genel olarak evlerimizde ve günlük olarak kullandığımız ip adresleridir. Güvenlik açısından riski az, maddi anlamda da ucuzdur. ISP’ler kullanıcılara öncelikli olarak dinamik IP adresi verir.

Bazı Teknik Terimler

DNS: Domain Name System, Alan adları ile web sitelerinin IP adresleri arasında bağlantıyı sağlayan sistemdir.

TCP: Transmission Control Protocol, cihazlar arası iletişimin, paketler hâlinde ve eksiksiz olarak gerçekleştirilmesini sağlayan bir protokoldür

IANAInternet Assigned Numbers Authority, global IP adresi tahsisinden sorumlu kuruluş.

NAT: Network Address Translation, TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.

DHCP: Dynamic Host Configuration Protocool, sistemdeki bilgisayarlara IP adreslerini ve buna ek olarak değişik parametreleri atamak için kullanılan servistir.

IPv4 ve IPv6

IPv4

İnternete bağlanacak olan her cihazın bir IP adresine ihtiyacı olduğundan az önce bahsettik. İlk çıkan ve standart olarak kullanılan IP dağıtım protokolü IPv4 8 bitlik 4 sayıdan oluşur. Yani 32 bittir. 2⁸=256 olduğu için 8 bitlik bir alanda 0’dan 255’e kadar (0 ve 255 dahil) sayılar tutulabilir.
IPv4 protokolündeki bir adres 1.0.0.0 ile 255.255.255.255 arasındaki bütün değerleri alabilir. Yani IPv4 ile 232 = 4.294.967.296 adet eşsiz ip adresi üretilebilmektedir.

İnternetin kullanılmaya başlandığı ilk zamanlarda bu sayı yeterliydi fakat gelişen teknoloji ve artan internete bağlı cihaz sayısıyla beraber bu sayının yetersiz olacağı uzmanlar tarafından öngörüldü. Bu soruna çözüm olarak 1996 yılında IPv6 protokolü duyuruldu.

IPv6

IPv4’teki yetersiz IP adresini çözmek için IPv6 oluşturulmuştur.
IPv4’ten farklı olarak 16 bitlik 8 sayıdan oluşur. Yani 128 bittir. 2128=340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adet eşsiz ip adresi üretilebilir. Teoride sonsuz olmasa bile erişilmesi imkansıza yakın bir sayıdır.
IPv6’da adres üretilirken decimal (gündelik hayatta kullandığımız onluk taban) yerine hexadecimal (on altılık taban) kullanılır. Yani IPv6’da bir ip adresinde harflere denk gelirseniz şaşırmayın.

IPv4 – IPv6 Karşılaştırması

  • IPv6’nın en önemli artısı çok geniş bir adres uzayına sahip olmasıdır. IPv4 adresleri 32 bit uzunluğunda ve yaklaşık 4.3 milyar civarındadır. IPv6 adresleri ise 128 bit uzunluğundadır ve yaklaşık 340 desilyondur (milyonun 1036 katı).
  • Veriler paket şeklinde iletilir. IPv6’da paket başlığı; yönlendiriciler tarafından daha hızlı bir şekilde işlenebilmeleri için sabit ve daha sade tasarlanmıştır. IPv6’da adres varyasyonu daha çeşitli olmasına rağmen paket başlığının IPv4’e göre daha küçük olmasından dolayı daha hızlıdır.
  • IPsec(Internet Protocol Secuirty) desteği IPv6’da yerleşik olarak gelmektedir. IPSec desteği sayesinde iletişim sırasında veri şifrelenerek daha güvenli hale getirilmektedir.
  • IPv6’da ağ üzerinde adres atama sunucusu olmaksızın, ağa bağlı bütün cihazların adreslenmeleri mümkündür.
  • IPv6 multicast özelliği sayesinde yoğun bant genişliği olan paketlerin birden fazla hedefe aynı anda iletimi sağlamaktadır. Böylece ağ üzerinde oluşan bant genişliği azaltılabilmektedir. Multicasting özelliği IPv4’te opsiyonken IPv6’da yerleşiktir.
  • IPv4 adreslerinin büyük çoğunluğu ABD için rezerve edilmiştir. IPv6 için herhangi bir coğrafi kısıtlama yoktur.
  • Yeterli IPv4 adresi olmaması sorunu NAT (Network Address Translation) metodu ile çözülmeye çalışılmıştır. IPv6 ise yeterli sayıda IP adresi bulundurmasından, NAT metoduna olan ihtiyacı ortadan kaldıracaktır. İnternete bağlanan her cihaz, NAT gibi bir aracı olmadan doğrudan birbirleriyle iletişime geçebilecektir. Dolayısıyla internet bağlantıları daha sağlıklı ve daha pratik olacaktır.

Resmi Gazete’de IPv6

8 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan genelge gereği kamu kurum ve kuruluşlar, 31 Ağustos 2012’den sonra IPv6’yı desteklemeyen hiçbir ağ donanım ve yazılımına yatırım yapamayacaklardır. Bunlar üçüncü seviye anahtarlama cihazları, yönlendiriciler, güvenlik cihazları, internet üzerinden veri alışverişi yapan hizmet ve yazılımlardır.

Basbakanlik-Mevzuati-Gelistirme-ve-Yayin-Genel-Mudurlugu

Bu genelgeden de anlaşılacağı gibi günümüzde, iletişim sistemleri ve CCTV donanım/yazılımlarının IPv6’yı desteklemesi kaçınılmaz bir hale gelmiştir.