Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 8 Şubat 2021’de yürürlüğe girecek yeni gizlilik ilkelerini paylaştı. WhatsApp’ın web sitesinde yapılan açıklamalar, WhatsApp’ın bundan sonra verilerimizi Facebook ile paylaşacağını açıkça ifade ediyor. Ayrıca veri paylaşımına izin vermeyen kullanıcılar, 8 Şubat’tan sonra WhatsApp’ı kullanamayacak.
Bildiğiniz gibi WhatsApp, 2014 yılında Facebook tarafından satın alındı ve Facebook’un geçmişi veri ihlalleriyle dolu. Yeni açıklamayla beraber Mark Zucerkberg ve WhatsApp’a kullanıcıların büyük bir kısmı tepki göstererek WhatsApp’ı sildi.
Twitter Türkiye’de #WatsAPPsiliyoruz kısa sürede trendlere girdi. Sonuçta Facebook’un veri ihlali konusundaki kirli geçmişi herkes tarafından biliniyor.
Selçuk Bayraktar da Twitter hesabından WhatApp’ı sildiğini duyurdu. Yazımızın devamında WhatsApp alternatifi uygulamaları da paylaştık.
WhatsApp’ın yeni gizlilik ilke ve şartları kullanıcıların büyük çoğunluğunu rahatsız etti. Zira uygulama veri paylaşımı konusunda gönderdiği bildirimde seçim hakkı tanımıyor, sadece “kabul et” butonu mevcut. Uygulamayı kullanmaya devam etmek istiyorsanız bu sözleşmeyi kabul etmek zorundasınız.
WhatsApp Hangi Bilgilerimize Erişmek İstiyor ?
- Mesajlar
- Bağlantılar
- Çerezler
- Durum Bilgisi
- Hesap Bilgileri
- Konum Bilgileri
- İşlem ve Ödeme Verileri
- Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
- Kullanım ve Kayıt Bilgileri
- Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
- Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
“Değerli bir veri seti”Forbes dergisinde yazılanlar da WhatsApp’ın metaveri (metadata – üst veri) topladığının üzerinde duruyor. WhatsApp’ın böylelikle kiminle mesajlaştığınız, kimi tanıdığınız, ne zaman ve hangi sıklıkla konuştuğunuz gibi verileri paylaştığını aktarıyor.
Forbes’a yazdığı makalede siber güvenlik uzmanı Zak Doffman, “Eğer telefonunuzun numarası ya da cihazınızın kimliği sayesinde sizi çeşitli uygulamalarla eşleştirebilirsem, sizin metaverinizi de diğer bildiğim her şeye bağlayabilirim” vurgusunu yapıyor.
Peki Bu Veriler Nasıl Kullanılıyor ?
- Yan Hizmetler
- Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük
- Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler
- Kurumsal Etkileşimler
Facebook Şirketleri Nelerdir ?
WhatsApp resmi sitesinden yaptığımız alıntıda “Facebook aşağıda listelenen şirketlerin sahibidir ve bu şirketlerin ilgili hizmet koşulları ve gizlilik ilkelerine uygun olarak işletmektedir. Bahsi geçen şirketlerin etkinliklerini kolaylaştırmak, desteklemek, entegre etmek ve kendi hizmetlerimizi geliştirmek amacıyla, size ait bilgileri şirketler ailemiz dahilinde paylaşabiliriz. Facebook Şirketlerinin gizlilik uygulamaları ve bireylere ait bilgileri nasıl kullandıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen aşağıdaki bağlantıları ziyaret edin:” ibaresi yer alıyor.
- Facebook Payments Inc. (https://www.facebook.com/payments_terms/privacy)
- Facebook Payments International Limited (https://www.facebook.com/payments_terms/EU_privacy)
- Onavo (http://www.onavo.com/privacy_policy)
- Facebook Technologies, LLC ve Facebook Technologies Ireland Limited (https://www.oculus.com/store-dp/)
- WhatsApp Inc. ve WhatsApp Ireland Limited (http://www.whatsapp.com/legal/#Privacy)
- CrowdTangle (https://www.crowdtangle.com/privacy)
Facebook çatısı altındaki şirketlerle paylaşılacak verilerle ilgili kısım açıklamanın “Üçüncü Taraf Bilgileri” başlığında yer alıyor. Burada, kullanıcıların gizlilik sözleşmesini kabul ederse edinilen bilgilerin hizmetlerin yürümesi, özelleştirilmesi veya pazarlanması gibi amaçlarla kullanılabileceği söyleniyor. Aynı metinde, teknik altyapı, teslimat ve diğer sistemleri sağlamak, anket ve araştırma yaptırmak, kullanıcıların ve başkalarının güvenliğini, emniyetini ve bütünlüğünü korumak ile müşteri hizmetlerine yardımcı olmak ve hizmetlerin desteklenmesi için de Facebook şirketleriyle birlikte çalışıldığı yazıyor.
Bilgilendirme metninde verilerin kullanımına ilişkin bir örnek de mevcut. Örneğe göre, iCloud veya Google Drive gibi WhatsApp hizmetlerine entegre bir veri yedekleme hizmeti kullanıldığında, tıpkı WhatsApp mesajları gibi bu hizmet vericiler kullanıcının onlarla paylaştığı bilgilere sahip oluyor.
WhatsApp ve Alternatiflerinin Karşılaştırılması
WhatsApp’ı terkeden kullanıcılar diğer mesajlaşma uygulamalarına yöneldi. En çok tercih edilen mesajlaşma uygulamaları Telegram, Signal, Bip ve WhatsApp’ı karşılaştırdık.