Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Sayın Necmi Özdemir ile “Akıllı Şehirler” konusunda bir röportaj yaptık.
Ali Serdar KILIÇ: – Akıllı binalar akıllı şehirler konusunda Türkiye’de ne durumdayız? Nasıl bir gelecek bekliyor bizi bu konuda?
Necmi Özdemir: – Akıllı şehirler konusu günümüzün konusu, dün akıllı binaları konuşuyorduk, bugün akıllı şehirleri konuşuyoruz, belki ileride akıllı dünyaları konuşacağız. O bağlamda baktığınızda, akıllı şehirer günümüzün en önemli konularından biri. Elektronik güvenlik sistemlerine baktığınızda, aslında akıllı şehirlerin bir alt segmenti olarak karşımıza çıktığını görüyoruz.
Trafik denetlemeden başlayarak bir çok konuda akıllı şehirlerin proseslerinden bahsetmek mümkün. Dünya”nın pek çok yerinde akıllı şehirler oluştu. Türkiye’de de pek çok şehir en azından buna aday durumda. Başta İsbak olmak üzere, Ar-Ge’ye yatırım yapan pek çok elektronik güvenlik sistemi firmaları var.
Akıllı şehirlerin en önemli temeli, coğrafi bilgi sistemlerine dayalı olmasıdır. Dolayısıyla bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği etkinlikler çok önemli. Özellikle coğrafi bilgi sistemlerine yapılan yatırımların hiç bir zaman yük olmayacağı ve akıllı şehirler bağlamında çok şeyler katacağı görülmekte. Nisan ayında İsbak’ın bu konuda düzenleyeceği bir etkinlik var. Konuyla alakalı kişi ve kurumların bu etkinliği takip etmesinde yarar görüyorum.
Akademik taraftan baktığımızda da konuyla ilgilenen gerçekten birçok arkadaşımız var. Belki arkadaşlarımızın kent paydaşlarıyla, sanayicileriyle biraz daha iç içe olmamalarından dolayı bilinememe durumları var. Aslında onlarla ortak projeler yapılarak, pek çok konuda olduğu gibi akıllı şehirler konusunda da hızlı yol alınabilir diye düşünüyorum.
Ali Serdar KILIÇ: –Türkiye olarak akıllı şehir konusunda ne durumdayız?
Necmi Özdemir: – Akıllı şehirler konusunda , çok enteresandır, bir kaç tane model seçilmiş şehir var. Bunlardan biri Kars. Özellikle son zamanlarda demir yolu taşımacılığıyla Kars’a yönelik müthiş bir turizm akımı başladı. Gidilip görüldüğünde, hakikaten Kars’ın kuruluş mimarisini incelediğinizde akıllı şehirin uygulanabilirliği için, “coğrafi bilgi sistemleri” argümanına uygun bir temeli var. Dolayısıyla gerek Kars’ta, gerek Kayseride, gerek Konya’da hatta Denizli’de çok güzel akıllı şehir uygulamalarını görmek mümkün. Burada sıkıntı şu: aynı dün akıllı binalarda yapılan hatalar gibi, bazı hatalarda akıllı şehirler bağlamında görülebiliyor. Bunlar nelerdir?: “Akıllı şehir” prosesleri içinde sayılabilecek bir iki uygulamayı yapıp, bunun totalinin bir “akıllı şehir” olarak lanse edilmesi bir eksikliktir. Daha önce akıllı binalarla ilgili yapılan çalışmalarda sadece bir perdeyi uzaktan kumanda ile hareket ettirebilmek bir akıllı yapı olarak tanımlanıyordu. Bu bilgi kirliliğini giderilmesi ancak akademisyenlerin ve bu konuda bilgi sahibi sanayicilerin birlikte yürümesiyle mümkün olabilecek bir şey.
Ali Serdar KILIÇ: – Metropollerimiz, burada tabi daha kompleks bir durumda olduğu için, zannediyorum daha çok yolları var. Burada da çeşitli akıllı sistemler kuruluyor ama henüz tam entegre hale gelmiş değil. Herhande aynı sıkıntı burada da var.
Necmi Özdemir: – Aynen öyle… Az önce bahsettiğim gibi biraz bilgi kirliliği birazda konunun tam bilinememesi nedeniyle bu tip sıkıntılar yaşanıyor. İzmir’de iyi yapılan çalışmalar var ama bu konuda ar-ge’ye İsbak ççok çok zaman ayırıyor ve her türlü etkinlik içerisinde görebiliyorsunuz. Zaman zaman düzenlediği ödüllü ve özendirici yarışmalarla kamu oyunun bu konuya odaklanmasını sağlıyor. Örneğin: İtaksi uygulaması gerçekten olağanüstü bir uygulama. Bunun sadece İstanbul bağlamında kalmaması, diğer kentlere de yayılmasında yarar var.
Ali Serdar KILIÇ: – Türkiye için akıllı şehirler konusunda rol model olarak alınabilecek bir ülke veya şehir hangisidir sizce?
Necmi Özdemir: – Singapur bu konuda kesinlikle iyi bir örnek. Dubai’de de bazı uygulamalar var ama Singapur ondan önde. Dolayısıyla ben bir irdeleme yapacaksam başta Singapur olmak üzere benzer kentleri irdelerim. Barselona ‘da bu konuda bahsedilebilecek kentlerden biridir ki orada geçtiğimiz ay bu konuda çok büyük bir fuar vardı. İsbak’ta oradaydı ve çok ilgi çeken bir standı vardı. Dolayısıyla çok yetenekli bir yapıyı oluşturmuş durumda İsbak. Tüm Türkiye’nin bu kurumdan maksimal düzeyde yararlanması lazım. Bu konudaki baştaki yönetici olmak üzere tüm arkadaşlar hem nitelikli hem nicelikli hem de verici. Türkiye sevdalısı arkadaşlar, yararlanmakta yarar var.
Ali Serdar KILIÇ: – Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Bizim guvenlik.teknolojileri.net adlı blogumuzu nasıl buluyorsunuz? Takip etme imkanınız oldu mu?
Necmi Özdemir: – Oldukça iyi ve verimli görüyorum. Aslında birçok konuda da sizin sayenizde bende bilgileniyorum. Herşeyi çok iyi bildiğimi iddia edemem böyle bir şey de olmaz zaten. Hakkaten yeni yeni güncel konularla ve işi bilen insanlara gidip onlarla gidip onlarla bazı değerlendirmeler yapmanız bence sektörel bağlamda çok yararlı, sizi kutluyorum.
Ali Serdar KILIÇ: – Çok teşekkür ediyoruz. Sizden de bloğumuza katkıda bulunmanızı bekliyoruz. Zaman zaman bir araya gelelim, makalelerinizi yayınlayalım… çok memnun oluruz.
Necmi Özdemir: – Zevkle. Onur duyarım. Sağolun.