Wi-fi sürümlerindeki ”ac” “n” gibi ibareler yerini rakamlara bırakıyor. Değişiklik ile kullanıcılar Wi-Fi ® teknolojileri arasındaki ayrımı daha kolay yapabilecek.

Kablosuz internet teknolojisini destekleyen cihazların üzerinde Wi-Fi adından sonra bir dizi numara ve harf görürsünüz. Bu numaralar, Wi-Fi teknolojisinin standartlarını ve sürümünü belirleyen Wi-Fi Alliance (Wi-Fi Birliği) tarafından sadeleştirildi.

Yeni nesil wi-fi adlandırma sistemi ile ;

802.11b (1999): Wi-Fi 1
802.11a (1999): Wi-Fi 2
802.11g (2003): Wi-Fi 3
802.11n (2009): Wi-Fi 4
802.11ac (2014): Wi-Fi 5
802.11ax (2019): Wi-Fi 6

Wi-Fi 6, 2019’da geliyor

Önümüzdeki yıl standartlaşması beklenen yeni nesil kablosuz teknolojinin Wi-Fi 802.11ax olarak adlandırılması bekleniyordu. Artık onu Wi-Fi 6 olarak adlandıracağız.

Şimdi, “ac” ın “n” den daha iyi olup olmadığını merak etmek veya iki versiyonun birlikte çalışıp çalışmadığını görmek yerine, sadece sayıya bakmak yeterli olacak. Wi-Fi 5, Wi-Fi 4’ten daha yüksek, bu yüzden daha gelişmiş.Yeni isimlendirme yöntemi hem üreticilerin hem operatörlerin hem de son kullanıcıların işini kolaylaştıracak. Bu sayede şirketlerin Wi-Fi ürünlerini anlatması kolaylaşırken, tüketiciler de elindeki cihazların Wi-fi teknolojisinin güncelliği hakkında rahatlıkla fikir sahibi olabilecek.

Wi-Fi Birliği, bu isimlendirmenin donanımın da ötesine geçtiğini görmek istiyor. Yani, telefonunuzda veya dizüstü bilgisayarınızda bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda, cihazınız size bağlı olduğunuz Wi-Fi sürümünü size söyleyecektir. Bu şekilde, eğer iki ağ mevcut ise karşılaştırmak daha kolay olacak ve biri “4” ve diğeri “5” gösteriyorsa, yeni olanı seçeceksinizdir.

Wi-Fi Birliği Başkanı ve CEO’su Edgar Figueroa konu hakkında: “Neredeyse yirmi yıl boyunca, Wi-Fi kullanıcıları, cihazlarının en son Wi-Fi’yi destekleyip desteklemediğini belirlemek için teknikve karmaşık isimlendirmemizi çözmekle uğraştılar. Şimdi Wi-Fi Alliance, Wi-Fi 6’yı tanıtmaktan heyecan duyuyor. Yeni adlandırma sistemi ile hem sektör hem de son kullanıcılar karşılaştıkları Wi-Fi versiyonu hakkında daha kolay bilgi sahibi olacaklar.” dedi.

kaynak: https://www.wi-fi.org