CPSE Fuarı, 28-31.10.2019 tarihinde Shenzhen Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Bu sene 17. Kez düzenlenen fuar 110.000m2 alanda kuruldu ve 1.500 firma katılımcı olarak yer aldı. 

Fuarın ana başlıkları: güvenlik teknolojileri, ülke güvenliği, global güvenlik ve kamu güvenliği idi.

Aşağıdaki videomuzda değinilmeyen pek çok detay yazımızın devamında yer almaktadır.

Yapay Zeka (AI)

Giriş seviyesi kameralara dahi entegre edilebilen yapay zeka (AI) fonksiyonları sayesinde, kameralar daha gelişmiş hareket algılama özelliklerine kavuşuyor. Belirlenen alan içerisinde hareket eden nesnenin insan olup olmadığını algılayabiliyor. Bu sayede yanlış alarmların önüne geçilebilir.

Tiandy’nın yüksek binalardan atılan nesneleri ve hangi pencereden atıldığını tespit eden kamerası yapay zeka fonksiyonuna güzel bir örnek teşkil ediyor. Çin’de gökdelenlerden atılan veya düşen parçalar aşağıdaki yayalar ve araçlar için önemli sorun teşkil ediyor. Bu kamera sayesinde düşen nesne tespit edilip sesli uyarı sistemi devreye sokularak yayaların yaralanması engelleniyor.

Araç içine takılan kameralar şoförün esneme, sigara içme, telefonla konuşma veya gözünü yoldan ayırması gibi tehlike arzeden hareketlerde bulunması durumunda uyarı veriyor ve ilgili noktalara alarm gönderebiliyor. Bu fonksiyon da yapay zeka ile neredeyse kusursuz hale getirilmiş. Güvenlik sektörünün en önemli SoC (System on Chip) üreticisi olan Hisilicon’un geliştirdiği çip ile kameralara bu özelliği eklemek oldukça kolaylaşmış ve maliyet olarak da erişilebilir hale gelmiş durumda. Bu çip ile ilgili detaylı bilgiyi yakında sizlerle paylaşacağız.

NPU işlemcileri sayesinde derin öğrenme (Deep Learning) kabiliyetleri artan biyometrik yüz tanıma terminalleri çok daha hızlı çalışıyor. Artık yüz tanıma terminallerinin önünde yüzünüzün tanınması için beklemek yerine bu terminaller çok yüksek bir frekansta yüzünüzü takip ediyor ve kapı / turnikeyi açıyor.

İnsansız Araçlar ve Robot Bekçiler

İnsansız hava ve kara araçları konsepti bu fuarda da çeşitli firmaların standında yerini aldı. İleride daha etkili olacağını düşündüğümüz “robot bekçiler” de artan navigasyon ve yapay zeka özellikleri ile önümüzdeki dönemin önemli güvenlik sistemi ekipmanlarından bir olmaya aday. Hikvision ve Dahua olmak üzere birçok firmanın benzer sistemleri stantlarında tanıttılar.

Akıllı Ev Pazarı

Akıllı Ev (Smart Home) konsepti ise tüm firmaların giderek ilgi odağına giriyor. Xiaomi’nin kısa sürede bu alandaki pazar payını çok büyük bir hızla arttırması, Hikvision ve Dahua gibi güvenlik sistemi üreticilerinin iştahını kabartmış gibi görünüyor. Hikvision’ın son kullanıcılara yönelik olarak konumlandırdığı EZVIZ ürün gamında kablosuz kapı zilinden, robot elektrik süpürgesine kadar bir çok akıllı ev ürününü bulmak mümkün. Dahua’nın IMOU ürün grubunda da benzer özelliklerde ürünler yer alıyor.

Yeni Nesil Kablosuz Teknolojiler

CPSE fuarında Wi-Fi ve Bluetooth dışında NB-IoT ve Lora gibi düşük güç tüketimli uzun menzilli yeni nesil kablosuz sensörlerin ve gateway’lerin yaygın olarak sergilendiğini gördük. Bu sistemler yakında Türkiye’de de yakında zamanda çokça adını duyacağımız kablosuz sistemler olacak.

Ürün Değil…Çözüm…

Firmaların büyük bölümü, üründen çok çözüm üzerine odaklanmış durumda. Bunu büyük üreticilerin standlarında net olarak görebiliyoruz. Yapay zeka (AI) ve Makine öğrenmesi (ML) alanlarındaki büyük gelişim sayesinde özellikle endüstriyel uygulamalar ve büyük veri (Big Data) kaynağı olan akıllı şehir konseptlerinin çok daha ilgi çekici hale geldiğini görüyoruz. Büyük verinin anlamlı hale getirilmesi ve görsel olarak büyük ekranlarda gösterilmesi de fuar ziyaretçilerinin fazlasıyla ilgisini çektiğini görebiliyoruz.

Şeffaf Ekranlar

LED teknolojisindeki gelişmeler çok daha büyük, çok daha canlı iç ve dış ortama uygun video duvarlarının (Video Wall) geliştirilmesine imkan veriyor. Ayrıca bazı firmaların geliştirdiği saydam ekran konsepti de fuarın ilgi çekenleri arasındaydı.

Tasarımın Önemi Artıyor

Genel anlamda ürün tasarımları ise önceki yıllara göre çok daha dikkat çekiciydi. Ürünlerin ve yazılımların tasarımlarına daha fazla emek ve para harcandığı belli oluyor. 

Sonuç

Güvenlik sektöründe en güçlü ülke konumunda olan Çin’de düzenlenen CPSE fuarı yenilikleri takip edebilmek için en kapsamlı fuarlardan biri. 

Türkiye’nin önde gelen distribütör ve üretici firmaları bu fuarları düzenli olarak ziyaret ediyorlar. Bu fuarlarda edindikleri vizyon ve motivasyonla ülkemizde daha fazla yazılım ve donanım üretilmesinde öncü olmalarını ümid ediyoruz.